Jeugdfonds Sport

Samenwerking Stichting Sporten en Bewegen & Jeugdfonds Sport Limburg:

‘Geen enkel kind hoeft langs de zijlijn te staan’

Voor ouders met een kleine beurs is de contributie van een sportclub voor hun kind vaak te hoog. Het Jeugdfonds Sport Limburg zorgt dat ieder kind de kans krijgt om in groepsverband te bewegen. Ook in Swalmen hoeft geen enkel kind langs de zijlijn te blijven staan!

“Sporten en bewegen is gezond, maar zorgt ook voor sociale samenhang. Door in teamverband te bewegen, doen kinderen waardevolle contacten op met leeftijdsgenootjes. Ook leren ze omgaan met winst en verlies, en werken ze door het sporten aan hun zelfvertrouwen. En voor anderstalige kinderen, bijvoorbeeld vluchtelingen, helpt samen sporten bij het integreren en het leren van de Nederlandse taal”, vertelt Kim Wijnants. Zij is coördinator bij het Jeugdfonds Sport Limburg. Dit fonds maakt het middels subsidies van gemeenten, provincie en donateurs mogelijk om alle kinderen te laten meedoen. Dus ook de kinderen die in een gezin leven waar niet voldoende financiële middelen zijn om hen mee te laten doen.

Een aanvraag indienen

Het Jeugdfonds Sport Limburg betaalt de contributie voor de sportclub voor kinderen die opgroeien in een gezin in armoede. Ouders kunnen zelf geen aanvraag indienen; dat gebeurt door een professional in de omgeving van het gezin die op de hoogte is van de (financiële) situatie. Wijnants legt uit: “Dat kan een schuldhulpverlener zijn, maar ook iemand van maatschappelijk werk, Bureau Jeugdzorg of Stichting Leergeld. En de Stichting Sporten en Bewegen werkt actief samen met de basisscholen, die een intermediair-functie voor het Jeugdfonds Sport Limburg gaan vervullen. Als bij ons een aanvraag via een intermediair binnenkomt, zullen we deze in behandeling nemen en na onze goedkeuring kan het kind naar de gewenste sportclub. De factuur voor de contributie gaat naar ons. Ieder jaar toetsen we de situatie opnieuw; als het nodig is, ondersteunen we een kind jaren op rij.”

Contributie én kleding
Door de inspanningen van het fonds vervalt voor de ouders niet alleen de contributie voor de sportclub, legt Wijnants uit. “Als er na het betalen van de contributie nog budget over is, kan het kind middels een tegoedbon ook kleding en benodigde sportattributen aanschaffen bij een lokale sportwinkel of bijvoorbeeld de Bristol of Scapino. Zo zorgen we ook voor alle randvoorwaarden die nodig zijn om samen met leeftijdsgenootjes te sporten.”

Elk kind kan meedoen
Wist u dat1 op de 11 kinderen en jongeren in Nederland opgroeit in armoede? In Limburg gaat het om circa 22.600 kinderen! Dankzij het Jeugdfonds Sport Limburg kan elk kind meedoen. In 2021 werden maar liefst56.137 kinderen en jongeren via het fonds lid van een sportclub!

Meer informatie
Wilt u samen met ons ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen hun favoriete sport kunnen beoefenen? Of wilt u via een intermediair, zoals een basisschool waar Stichting Sporten en Bewegen actief mee samenwerkt, een aanvraag indienen? Neem dan contact op met de stichting via info@sportenenbewegn.nl of via tel: 06-50904504 of e-mail limburg@jeugdfondssportencultuur.nl. Kijk voor meer informatie op: www.jeugdfondssportencultuur.nl